Zdrowie i Uroda

Kwasy omega-3 – produkty, w których możesz je znaleźć

Kwasy tłuszczowe omega-3 są zdrowym i niezbędnym rodzajem tłuszczu i oferują wiele korzyści zdrowotnych. Najlepiej przyswajalna forma to przyjmowanie ich w pożywieniu – dzięki temu organizm może naturalnie wchłonąć ich większą ilość. Gdzie znajdują się kwasy omega-3? Produkty, w których można je znaleźć, to przede wszystkim produkty pochodzenia morskiego, jednak również osoby nie jedzące ryb mogą przyswajać je z pożywienia. W naszym poradniku prezentujemy kilka produktów, w których można znaleźć kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 – produkty rybne 

Tłuste ryby są doskonałym źródłem DHA i EPA, które są dwoma kluczowymi rodzajami kwasów tłuszczowych omega-3. Produkty rybne i same ryby, które warto w tych celach spożywać to przede wszystkim:

  • Makrela – mała, tłusta ryba, którą ludzie zwykle jedzą wędzoną, często na śniadanie.
  • Łosoś – jeden z najpopularniejszych i najbardziej odżywczych gatunków ryb, istnieją niewielkie różnice między łososiem hodowlanym i dzikim w zawartości kwasów omega-3 na korzyść tego pierwszego.
  • Labraks – popularna japońska ryba. 
  • Sardynki – małe, tłuste ryby, które można kupić w puszkach i zjeść jako przekąskę lub przystawkę.
  • Pstrąg – jeden z najpopularniejszych i najzdrowszych gatunków ryb. 

Warto pamiętać o pochodzeniu ryb, z których chcemy czerpać kwasy omega-3. Produkty dostępne w Polsce bardzo często są zbyt słabej jakości, by być wystarczającym źródłem. 

W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest stosowanie suplementów diety takich jak calanoil.pl/zrodla-kwasow-omega-3-ktore-sa-najlepsze, w których znajdują się kwasy omega-3 pozyskane z widłonoga. 

Kwasy omega-3 – produkty roślinne 

Czy osoby wykluczające ze swojej diety mięso i ryby mogą pozyskiwać z pożywienia kwasy omega-3? Produkty pochodzenia roślinnego również je zawierają! Jakie? 

Wodorosty i glony

Wodorosty morskie, nori, spirulina i chlorella to różne formy alg, które wiele osób spożywa ze względu na korzyści zdrowotne. Wodorosty morskie i algi są ważnymi źródłami kwasów omega-3 dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ są jedną z niewielu grup roślin zawierających DHA i EPA.

Orzechy włoskie

Orzechy te są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych ALA omega-3. Ludzie mogą delektować się orzechami włoskimi samodzielnie, w postaci granoli lub mieszanek, batoników, jogurtów, sałatek lub dań gotowanych.